Vi har 217 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Sentrale Chios

Mange landsbyer, strender og klostre er å finne i den sentrale delen av Chios, og om vi starter i hovudbyen Chios by, kan en finne flere av dem her. Selv om de konkurrerer med de historiske og politiske sentrene på øya, har hver og en av desse attraksjonene sin egen sjarm og rolle i historien av øya. Så det er bare å utforske de som høres mest tiltrekkende ut for deg... eller besøke dem alle!

Fra Chios by, er veien vestover til Nea Moni kontinuerlig oppover. Det som først møter deg på vei til toppen er det nyere klosteret Voithia, datert fra 1925. Dette er et av de klostrene som fremdeles er bebodd, og dets nonner lager vakkert håndtverk og broderi.

6 kilometer fra hovudbyen krysser vegen den lille landsbyen Karies, berømt for sine ferskvannskilder, og den unike panoramautsikten over Chios.

Lengre oppe, etter Kournas klosteret, ligger en stor skog med pinjetrær som dekker deler av Provatas fjellet. Igjen til venstre finner du stedet hvor Agios Markos levde som en eremitt. I dag er det et lite kloster der, med omtrent den samme utsikten som fra Karies.

Om du fortsetter vestover, vil du finne Nea Moni ca 15 km. fra Chios by. Denne berømte og imponerende byzantinske kirken er det viktigste monumentet på øya, såvel som en av de viktigste kirkene i hele Hellas.

En kilometer etter Nea Moni ligger kirken Agioi Pateres, og om du går tilbake ca 3 km. vil du finne veien som går til Avgonyma igjennom en liten skog. Dette er en veldig liten landsby oppi fjellene, med en av de beste utsiktene over kystlinjen til Chios, spesielt ved solnedgang.

Fire kilometer etter Avgonima ligger Anavatos. Denne utrolige og øde landsbyen er plassert på toppen av et stort berg, totalt utilgjengelig fra tre av fire sider, av naturlige sperringer.

Den gir også inntrykk av å være en spøkelseslandsby, med hjelp av de grå steinhusene og kirken Taxiarchis øverst i landsbyen.

Langs østkysten ligger det jevne, flate området Vrontados, og hovudbyen Chios ligger her. Nord for byen er seilerlandsbyen Vrontados. I en av buktene her er stranden Ormos Lo, og litt lengre nord ligger Daskalopetra. Der er den steinen som Homer skal ha brukt som sitt skrivebord for å lese diktene sine. Dette er en stor stein omringet av hellige skulpturer.

Etter "Vrissi Passa" (det lokale navnet for dette området) fortsetter veien opp til toppen av fjellet. Til høyre, før du når toppen, er et jevnt fint område med en storslagen utsikt over Vrontados. Her ligger graven til Yannis Psicharis, en gresk litteraturfigur fra samtiden, omringet av rim og epigram.