Vi har 142 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 07. november 2012

Andre

Armolia

Plassering

Landsbyen Armolia ligger 2 kilometer fra Kalamoti og 20 kilometer fra Chios by, midt i kryssveiene til de sørlige landsbyene: Kalamoti, Komi, Pyrgi, Emporio, Olympoi, Mesta, Vessa og Lithi. Når besøkende ankommer landsbyen, kan de se en kunstig innsjø som blir brukt for å gi dyrene vann. De kan også se keramikkverksteder og gullsmeder.

Det tradisjon i Armolia å dekorere vaser, potter, rammer, boller og kopper av keramikk. De blir dekorerte i mønstre som blomster, fulgler og fisker. Også ser man små steinhus, bakgater og brusteinsveier. De mest imponerende religiøse ikonene på øya, finner du i kirken Panagia som grenser til landsbyens sentrum, og kirken Agios Dimitrios. Det byzantinske slottet i Apolichnon står oppe på en topp vest for landsbyen. Her opprettet Genoeserene et merkverdig middelalderminnesmerke, det administrative herskapshuset i Mastichohoria, som fremdeles er å finne der.

Elata

Plassering

Elata er en liten, men verdig landsby, bygget på siden av en bratt høyde. Det er en middelalderlandsby med flere godt bevarte gjenstander, som hjørnetårnet av landsbyens fort, og deler av befestninger.

Innbyggerene i Elata jobber for det meste med jordbruk. De produserer mastik, mandler, olje, frukt og diverse andre produkter. I landsbyen finnes en videregående skole og kirken Agis Triadha.

Nær Elata er det en strand, Agia Irini. Noen bra steder forfisking er de forlatte øyene Pelagoniso og Agios Stephanos som er nær Elata.

Kalamoti

Plassering

Kalamoti er en tradisjonell landsby med to store steinhus og vakre utskjæringer på dørene. Landsbyen har ca 850 mennesker og hoveryrket er dyrking av masitk og hagebruk i en fruktbar jord, som begynner i landsbyen til Komi

Zyvos er et middelaldertårn bygget i nordlige Kalamoti. Jordskjelvet i 1881 ødela det meste av dette. Tårnet var der represantenes valg fant sted, og det var her møtene til mastiklandsbyene ble holdt. Nær tårnets ruiner er den byzantinske kirken Panagia Sicelia. Den ble bygget i det 13. århundre og har en vakker keramikkdekorasjon.Komi er en fortryllende strand i Kalamoti. Nylig har den blitt et praktfullt vannsportssted. Andre ting å se i Komi er den pene kirken Panagia Agrelopoussaina, sør for Kalamoti, der som klosteret Nea Moni er.

Kallimasia

Plassering

Kallimasia er bygget på  en slette med mørkegrønne  oliventrær. Inne i landsbyen kan man se rester etter det middelalderske tårnet, de rene torvene fulle av glade mennesker, og de imponerende og velbevarte kirkene. Der er en interresant forening for håndtverk av kvinner, som bidrar en god del til bevaring av områdets og hele øyas kunder. Det finnes også et kultursenter i landsbyen.

I området rundt ligger blant annet et nonnekloster, Panagia Plakidiotissa, som ble bygget på det som var igjen av det tidligere nonneklosteret bygget på 1600-tallet. Området Agios Aimilianos, 1 km fra Kallimasia har en fin strand.

Katarraktis

Plassering

Katarraktis er en liten fiskerlandsby 15 km sør for Chios. Landsbyen har alltid fersk sjømatåret rundt, fordi det er en vakker liten havn for fiskerbåter.

Bortsett fra den vakre sandstranden, som er perfekt for svømming, har den også tavernaer som er fulle av folk hele året. To av de mest kjente kirkene i området er Katarrakts, som er nonneklosteret i Panagia Rouchouni, og kirken i Agios Ioannis til Argentis, bygget i middelalderen.

Komi

Plassering

Komi ligger 4 kilometer sør for landsbyen Kalamoti og er i hovedsak bebodd av Kalamoti's innbyggere i sommer månedene. Resten av året befinner det seg noen få mennesker der som driver med fisking og hagebruk.

Landsbyens skjønnhet kommer fra stranden, som er en av de vakreste på Chios. Den er langgrunn og finkornet, vannet er varmt, og det gjør den perfekt for soling og bading. Et flott sted å tilbringe ferien. Der finnes også leiligheter, rom til leie, restauranter, tavernaer, barer og diskoteker for å møte alle besøkendes interesser.

Olympi

Plassering

Landsbyen Olympi er 31 kilometer sør for byen Chios og 6 kilometer etter Pyrgi. Landsbyen har vakre hus som ligger inntil hverandre. De trange gatene, brosteingatene og den strenge, men simple arkitekturen er også en del av det som er vakkert med landsbyen.

Hele landsbyen har en liste utpekte middelaldermonumenter. Skepastra og Doxharades er en av de tingene man kan se her. De fleste beboerene jobber med jordbruk og birøkting.

Tårnet i landsbyen er svært imponerende, og et av de få som er igjen på Chios. Den vakre stranden Phana er ikke langt fra landsbyen, og er kanskje den mest populære for landsbyfolket. Det er også restene fra tempelet Phanaios Apollo, som ble åpnet på samme dag som tempelet i Delos.

Karnevalaktivitetene i mastiklandsbyer, som Olympi, er en fortsettelse av tyrkiske retssalsspill. Denne begivenheten dateres tilbake til den ottomanske okkupasjonen, der innbyggerne ble truet av Aghas eller tyrkere, og tvunget til å betale skatt i form av mastik. Under karnevalsesongen blir nåværende politioffiserer hånet av den som er utkledt som Aghas, og anklager dem for lovgivinger som de er uenige i. Den satiriske fremsyningen er unik for mastiklandsbyer, som Mesta, Elata, Lithi og andre.