Vi har 173 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 02. november 2012

Emborios

Plassering

Emborios er en av de mest unike stedene på Chios, og i Hellas generelt. Havnen ligger 5 kilometer fra hovedveien til de sørligste landsbyene, og navnet forteller at det var handelssted for antikviteter. Her slo Lefkoniko seg ned (3000 f.Kr), og spor etter dette er stilt ut i det Arkeologiske museumet på Chios.

I denne skjønne, lille og historiske havnen i Embrios er der plenty tavernaer, restauranter og rom klare til å tilby besøkende en rolig og avslappende ferie. I tillegg ble Mavra Volia betraktet som en av de beste strendene på øyen, og den ligger ikke langt ifra havnen i Embrios. De svartfargede rullesteinene er et resultat av lava som kom fra den nærliggende vulkanen og dekket området. Derfor særegenheten til de svarte rullesteinene, de krappe steinene som stå over stranden, så vel som det krystallklare vannet. Alt dette gjør stedet svært passende for sommer turister.

Forhistoriske Emporio

Emporio var bebodd siden tidlige Neolittiske tider 6000 f.Kr. Regionen har passende boforhold, en ideell havn for skipene, jordbruks sletetr, og en vannkilde. Ca. 3000 f.Kr ble bosettingen ødeagt, grunnet et raid av innvandrer stammer eller andre faktorer. Den ble gjenoppbygget, og under de siste periodene utviklet til hoved senter av Egeer som dekket et stort område på et overmål av 30 hectar. Hovedpunktet i bebyggelsen var i tillegg beskyttet av en rekke store vegger. Andre vegger er også funnet, kanskje tilhørende en befestning, men mest sansynlig bygget som støttevegger for jordmonnet rundt brønnen. Husene var en etasjes, bygget i stein med jord gulv og flate tak. Spesielle artister fasjonerte og dekorerte pottekarene og lagde verktøy av tre, bein og metall. Vaser, i forskjellige former, ble bragt frem i lyset av British School of Archeology så vel som andre gjenstander innkludert figurer i leire, spiralringer dekorert med samme motiv som vasene, så vel som hundrevis kjerner, flak og blader i flint. Alle disse funnene kan en ta en titt på i det arkeologiske museumet i Chios by.

Mycenaean bosettingen (13.århundre f.Kr) ble også bragt frem i lyset i det samme området. Husene hadde store rom og var bygget på grunnen til en sentral byflate. Vasene er av forskjellige form, dekorert i hovedsak med lineær motiver. Fra de arkitekturiske bevisene og andre funn, er relasjonen mellom bosettingen og andre deler av Egeer, som  Euboia, Kea og andre steder antatt. Circa 1100 f.Kr ble denne bosettingen ødelagt av brann, og dermed forlatt. Dette skjedde samtidig med starten på koloniseringen.

Tempelet av Athen i Emporio

Utgravingene i åsen av Profet Elias bragte frem i lyset en bosetting innkludert et vegg akropolis med Megaron og Tempelet i Athen, og husene rundt det , så vel som hellig sted nær havnen. Navnet var mest sannsynlig Lefkonion. Akropolisen var besfestet og festningsvollen tilnærmelsesvis 800 lukket inne i et område på 25000 kvadratmeter. Inngangen var sør enden av tempelet. I den sørlige delen av acropolis var sanktuariet, allerede bygget i det 8.århundret f.Kr. Et ujevnt bygget alter av rektangulære blokker er datert tilbake til det 7.århundre f.Kr. Tempelet var dedikert til Athena og var bygget i det 6.århundre f.Kr og utskiftninger og utbygginger ble gjort i det 4.århundre f.Kr. Nordøst i tempelet er Megaron, med oversikt over tempelet, inngangen til acropolis og hovedveien som leder nedover åssiden. Det er en tidlig struktur som går tilbake til 8. og 7.århundre f.Kr, og mest sansynlig har det vært boligen til herskeren. Utenfor acropolis er hoved bosettingen til over 50 hus, hvor det i noen bodde 500 mennesker. Der er også mest sansynlig hus der som ennå ikke er lokalisert.