Vi har 153 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 02. november 2012

Vassileoniko

Plassering

Vassileoniko ligger 6 kilometer sørvest fra Chios by, nær Kambos. Navnet Vassileoniki eller Vassileonikos er i forbindelse med ordene vassileon og oikos - vassileon betyr kongene, og oikos betyr hjemme-. Navnet er fra bostedet til en konge som en gang bodde i landsbyen, i følge de bosatte.

Et ødeleggende jordskjelv jevnet ut hele landsbyen i 1881. I følge "Chios' historie", som ble skrevet av G. Zolotas, var det i landsbyen få hus, med en sentral kirke. Den siste er der den dag i dag, og heter Agios Georgios. Den lokale historien sier at det bare var 3 hus i landsbyen, i så kalte Valide Tsiflik (eigendommen til sultanens kone), som ligger nærme slottet Doxara.

Tempelet Agios Georgios lå i landsbyens sentrum, og var en liten bygning (bare to vinduer). Etter jordskjelvet bestemte menneskene i landsbyen, som var ivrige byggere, å bygge et større tempel.

Eigendommene til sultanen befinner seg i dette området, og ble leid ut årlig som skatt til sultanens kone for 200 mynter. Beboerne i Dafnona og de i Karies ble pålagt å vokte og vedlikeholde vannledningen til byen. Familiene herfra kom til Chios etter nedslaktingen i 1770 på Peloponnes, og bodsatte seg i Vassileoniko med tillatelse fra den tyrkiske oppsynsmannen (Aghas), siden landsbyen ble stengt og gatene kunne bare åpnes med hans tillatelse.