Vi har 220 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 02. november 2012

Kambos

Plassering

Kambos er beliggende sør for Chios by og er et område bebygd med herregårder fra 1400-tallet. På den andre siden av sjøen ligger den tyrkiske kystlinjen Erythrea. Herregårdene ble bygget av både genovenske og lokale aristokrater, og er omkranset av høye murer. I hvert boligfelt er det et gammelt hus med utseende som dominerer feltet. De imponerende arkitektiske strukturer til husene, som er karaktisert av en serie kombinasjoner med arkitektiske former og mange karakteristiske trekk fra de forskjellige historiske periodene.

Bak de høye murene skjuler det seg hus, hager, gårdsplasser, avenyer og mengder med sitruslunder. Kambos har et nettverk av veier. Det er et flott område å kjøre rundt i, og man finner noen gode ouzeri-tavernaer her.

Legg merke til stein mosaikken av hvite og svarte stein foran inngangsporten. Slike mosaikker finnes det en del av på Chios, blant annet er det en stor en i parken inne i Chios by.

Den byzantinske arkitekturen har den eldste innflytelsen på bygningene i Kampos, med byggverk som "Kamenos Pirgos" (brent tårn) som eksempel, da en lokal tradisjon sier at dette ble bygget under de byzantinske årene.

Det er ikke noe annet igjen fra byzantinske arkitekturen. Noen trekk fra denne arkitekturen blir funnet i mange bygninger; men etter Nympheous kontrakt i 1261, og spesielt etter den siste okkupasjonen på Chios av genoeserne i 1346, ble lokal arkitektur påvirket av nye inntrengere.

Etter genoeserne ankom, begynte en ny stil med lokal arkitektisk tradisjon å utvikle seg gradvis, og fortsetter også etter 1566 når Tyrkia okkuperte øya. Så vi må ikke overse innflytelsen av det ottomanske styret.

Mesteparten av de katolske innbyggerene forlatte øya etter en mislykket ekspedisjon av venetierne i 1694-1695, og de lokale gjorde det godt og blomstret, uten å bryte båndene mot vest.

Fra dette sammendraget av historien er det tydlig at etter så mange katastrofer er det veldig få bygninger som har hundre prosent orginalt utseende. Porten er bare et element av den arkitektiske karkter av et gammelt Kamposhus, eller herskapshus. Portene er i uavhengige trekk indirekte sammenhengede med hagen. Sånne porter er bygd i en stil for å gi eierene sosial status, med å legge til orginale strukturer. I dag faller inngangene og steinveggene sakte men sikkert fra hverandre.

Kambos ("slette") er flatt land som strekker seg langs østkysten av øya Chios, ca 10 km lang og 2 km bred. De lave fjellene som omringer fra vest, er grunnen til undergrunnsvannet, og det gjør Kambos til en endeløs hage med blomster og sitrontrær. Området ligger veldig nært hovedstaden Chios by. Kambos har unike beboelser og landbrukssteder som ligger i et meget aktuelt sted i Hellas, og Europa generellt. Det består av ca 200 steder omringet av høye artistiske gjerder.