Vi har 182 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 02. november 2012

Kambochora

Plassering

I sør øst delen av øyen, på høyre side langs hovedveien fra Kambos, og 4 km fra Hora, ligger Mastic landsbyene spredt utover det såkalte "Kambochora" området. Kommunen ble til i 1990 etter sammenslåing av seks forskjellige koloniseringer i området som før fungerte som selvstyrte bofellesskap. Så, Halkios, Vavili, Vassileoniko, Ververato, Dafnonas, og Zifias ble til en kommune, som er organisert, og populasjonen er i følge mantallet fra 1991, er 2.939 innbyggere. All koloniseringen var lokalisert i midten av øyen, og transporten gikk via to veier. Senteret av kommunen er Halkios, som har det største innbyggertallet og en geografiske posisjon omtrent midt i de andre koloniseringene. Servisekontoret til kommunen ligger en vakker bygning av Argendion Skolen. Det er en stor bygning , laget i stein, med en karakteristisk arkitektur fra begynnelsen av århundret, siden det var bygget i 1917 av donatorene fra Chios : Pantelis Argentis og hans kone Fani Skilits, og det ble først brukt som skole. I dag, siden det er blitt renovert og utformet skikkelig, som er betalt av E.C, huser kommunens servicer, modell sykepleier skolen i Campochora, som ble grunnlagt av kommunen for innbyggernes barn.

En av de første landsbyene vi treffer på er Vasilioniko, og etter den forandrer utsikten seg, og vi finner mer fjell landskap og mindre vegetasjon. Neste landsby er Vavili, 8 kilometer fra Hora, og en av de nyeste landsbyene på hele øyen. Snart vil vi også finne et sted hvor det er verdt å stoppe for å ta en spasertur. Det er på vei til Sklavia, langs en kort tursti omgitt av oliventrær, som begynner kun 1 km fra Vavili. I slutten av turstien står Byzantine kirken Panagia Krina, en vel bevart kirke satt i flotte naturomgivelser. Kirken, fra 1197, sies å være en av de mest karakteristiske kopiene av Katholikon av Nea Moni på Chios, selv om dens viktighet ligger i det artistiske, arkitekturiske og sosiologiske den fremdeles tilbyr, spesielt om Byzantine maleriene århundreskiftet. Noen av verkene er flyttet til Byzantine museeumet(Moskeen) i Vounaki Square.

Området hvor Sklavia står er også veldig flott, med mange vannkilder og en nydelig utsikt til Kambos. Noen andre landsbyer vi finner på veien rundt Kambochora er Kalkio, som har navnet sitt fra kopper artiklene det ble jobbet med der (halkos, copper), Zifias, hjembyen til Universitetsprofessorene Kon Amantos, og Ververato, en liten landsby med rester etter et middelaldertårn og etter oldtidshusene kalt "ellinospita". Bak disse landsbyene finner vi Korakaris fjellet, et bart fjell med en liten skog som sjøen må ha dekket tusenvis av år siden, siden det er funnet skjell i skogen.

Neste landsby er Dafnonas, rundt hvor det pleide å være noen marker eid av Nea Moni med tårn på , som Vestarhato, Stratigato og Kanavoutsato. Der kan du også se Pafyllida, en grønn dal med plenty av vannkilder, hvis vann blir brukt til å vanne markene i området. Det er også overraskende mange historier som blir fortalt om feer som bodde der. En, for eksempel, refererer til en bro kalt "Koris Gefiri" over Parthenis med perlemors "brystet" til en ung jente på toppen, som det sies at har blitt bygget sor å beskyttes mot sammenbrudd. En liknende legende eksisterer også for den berømte broen Arta, og begge hevder at ofringen av en jomfru skulle hjelpe mot ondskap.

Like etter Tholopotami, deler veien seg med Kalamoti til venstre og Armolia til høyre. Hvis vi tar veien til  Kalamoti, kommer vi til Myrmigi, en liten landsby, aog videre til Exo Didima og Messa Didima, til venstre hvor klosteret av Agia Matrona ligger i Halandra.

Fra Kalimasia, en by litt lenger nord, går veien ned til Kataraktis og Nenita. Hvis vi fortsetter sørover, finner vi stranden Voukaria, det nærmeste punktet på Chios til kysten av Lilleasia, og stranden Agios Ioannis Gridia, en utmerket strand for svømming og fisking.

Fra Nenita kan du dra til Vouno, en by med smale smug og høye steinhus forbundet med et annet tradisjonell defensive med hvelv kalt "skepasta". Verdt å se er også den store inngangen til landsbyen og observasjonstårnet fra hvor utsikten er unik. Til slutt, sør for Voune kommer vi til tre små landsbyer spredt langs en smal dal: Flatsia, Kini, og Pagida.