Vi har 123 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Chios Byen

Plassering

Chios er administrativt, økonomisk og kulturellt senter av øya Chios. Det bor ca 30,000 mennesker i hovedstaden på østkysten av øya, som er vendt mot kysten av Lilleasia. Dette er den samme posisjonen som byen har hatt i tusener av år, og Chios har oppnådd stor viktighet oppigjennom århundrene. Dette hovedsaklig på grunn av at det var et svært rikt område, og et strategisk punkt på ruten som knytter det sørlige Egeerhavet med Svartehavet.

På grunn av statusen som hovedstad, og størrelsen, er det i Chios by de fleste museer og andre monumenter finner sted, og det er der besøkende helst tilbringer en stor del av tiden når de er borte fra stranden.

Den historiske bygningen en først får øye på, er fortet på Chios, plassert til høyre når du ankommer havnen. Inngangen er gjennom sørporten, kalt Porta Maggiore. Dette byzantinske fortet ble først bygd i det 9. århundre, og renovert og forstørret under italiensk okkupasjon i det 15. århundre, etter krigene. Emblemet til fortet er tre tårn og en ørn, og dette kan sees fremdeles i de velholdte tårnene og brystvernene.

Når du først er inne, er det mange ting som er verdt et besøk. Gravsteinen til Kara Alis er en av dem, sammen med et fengsel, historisk viktig fordi det holdt 70 guvernører fra Chios, før de ble hengt i 1822 under den tyrkiske massakren. Fra den tyrkiske perioden finner vi de tyrkiske badene, Kria Vrissi og tårnet Koules. Også tyrkisk er marmorfontenen på plassen foran fortet, denne ble bragt fra Lilleasia, og den barokkiske i gaten Martyron, "Marmorfontenen av Melek Pasha".

Museet på Chios er plassert i gaten Mihalon. Blandt de viktige funnene der, er inskripsjoner av Alexander den Store, der han deklarerer etableringen av demokratiet, år 332 e.Kr. et av de viktigste. Der er også to arkaiske kvinnelige statuer fra tempelet Apollo i Fana.

Men i Chios er det ikke bare museer og utstillingssteder. Det kulturellt interessante senteret er Omirion fra Chios kommune, donert til øya i 1974, av Michael og Stamatia Xyla. På grunn av sine unike fasiliteter huser det kulturelle begivenheter året rundt, noen av dem av nasjonal eller internasjonal skala.

Fra Vounaki-plassen, mot sør, begynner handlegaten Aplotaria. Ca. 250 meter til venstre for Aplotaria, former en gruppe bygninger det religiøse og kulturelle senteret på Chios. En av dem er katedralen Agioi Viktories, bygd etter 1881, med sine administrative bygninger ved siden av. Det gamleste gymnaset på Chios ligger ovenfor katedralen, en klassisk bygning grunnlagt i 1792.