Vi har 129 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 02. november 2012

Anavatos

Plassering

Anavatos er en byzantinsk tårnlandsby som ligger i midten av Chios. Det som gjør den så spesiell er det at den ligger på en stor granittstein på enden av kanten. Det er en forlatt landsby, men beholder sin historie, noe som merkes idét en vandrer rundt i det steinbelagte gatene. Den greske frigjøringskrigen i 1821 og massakrene i 1822 var veldig viktig for øyas historie.

Anavatos fikk navnet fra det greske ordet "anaveo" som betyr "jeg klatrer". Det er vanskelig å rekke landsbyen som ligger på toppen av en klippe, så navnet passer bra.

Landsbyen er bygd på en steinete høyde med bratte sider og et loddrett stup på de sørlige og vestlige sidene, så en kan bare nå opp dit fra nordsiden. Dens naturlige forsvar fra sidene, gjør det sannsynlig at byen ble skapt for å forsvare seg under tiden med pirater.

En annen versjon, og sikkert den mer sanne versjonen på opprettelsen av denne landsbyen blir fortalt av lokale. Tradisjonen sier at de første beboerene var tømmermenn som kom for å bygge den berømte New Covent Monastery på bestilling fra herskeren Constantine fra Konstantinopel. Tømmermennene spurte herskeren om han kunne gi dem landet så de kunne bosette seg. Herskeren var mer enn glad for å gi dem det, og han gav de også penger for å bygge den nye landsbyen. Menneskene jobbet hardt og nye Anavatos ble til.

Piratene klarte å ramponere landsbyen mange ganger, men menneskene bygde den opp igjen. De gjenværende husene i dag avslører idyllen av denne forlatte landsbyen. Anavatos blomstret under det siste århundre av tyrkisk styre, men lidde sterkt i 1822 fra ødleggelsene av tyrkerene, og i 1881 fra det ødleggende jordskjelvet.

Bosettelsen, som nå nesten var minimal, utviklet seg gradvis på toppen. Mange av beboernes hus, med sine trange innløp, er bevart til i dag, og gir et unikt bilde av en spøkelsesby i et villt og stemningsfullt miljø. Kirken i Taxiarchs dominerer bakketoppen av fjelllandsbyen.

Kirken er fremdeles bevart til nå. Det er den eneste bygningen som, fra avstand, fremdeles står ut midt iblandt denne levende spøkelsesbyen. Det er en imponerende struktur som dominerer bygningene blandt dens østlige side, ikke så langt fra veggsiden. Dette er en såkallt tre-funksjons-bygning, som består av en olivenolje mølle, en skole, et vannreservoar og kirken Theotokos. Anavatos, landsbymonumentet med sitt tårn på toppen, og steinbelagte veier, er et vakkert og inspirerende sted.