Vi har 132 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

South Chios

Noe av det vakreste å se på sørdelen av Chios er landsbyene fra middelalderen. De ble bygd i løpet av det 14. og 15. århundre. Arkitekturen er karakteristisk på grunn av alle de smale brolagte gatene som leder til hovedplassen, og tårnet i midten av hver landsby, som man kunne søke ly i. Pyrgi og Mesta er sannsynligvis de beste eksemplene på denne type landsbyer.

Fire kilometer fra Pyrgi kommer vi til Emborio-bukten, hvor noen rester fra en svært antikk landsby ble funnet. Stranden der er kalt Mavra Volia (svarte steiner). Lava fra vulkanen Psaronas dekte til stranden for mange år siden. Disse svarte steinene blir ofte brukt til å lage mosaikk på gulvene, sammen med andre, hvite steiner. Gode eksempler på dette er de som er i Chios' bibliotek og i katedralen. På Profitis Ilias-høyden lå tempelet av Minerva, som er datert tilbake til det 8. århundre f.kr., og restene av dette er utstilt i det arkeologiske museet i Chios.

Den første landsbyen du møter om du går sørover fra Chios by, er Armolia, som er berømt for sin tradisjonelle og vakre keramikk. Her er også kirkene Panagia og Agios Dimitrios, som er viktige på grunn av sine unike ikoner fra 1744. Restene av Apolynha Castle ligger på en høyde vest for landsbyen. Dette var et fort fra okkupantene fra Genova, datert rundt 1446, og bygd av Jeronimo Ioustiniani.

Tilbake på hovedveien er den neste landsbyen Pyrgi, den "malte" landsbyen. Dette er en av de viktigste landsbyene fra middelalderen på Chios. Dette på grunn av byens tradisjoner og arkitektur. Det er utvilsomt verdt besøket bare å gå rundt å beundre skulpturene og den dekorative designen på husene, spesielt de i nærheten av hovedkirken. Om du i tillegg er heldig og befinner deg der den 15. august, har du muligheten til å oppleve en nasjonal festdag, med en svært åpen og levende feiring med mat og dansing. Det er også mange kirker i Pyrgi, men den du ikke bør gå glipp av er Agioi Apostoli. Denne byzantinske kirken med vakre maleri ble bygd på 1100-tallet.

6 kilometer fra Pyrgi ligger Olympi. Denne landsbyen er interessant på grunn av sitt enorme rektangulære fort, som er plassert midt i landsbyen, og den lille kirken Agia Paraskevi.

Ikke langt fra der finner du mange vakre strender. Strandelskere vil raskt finne sin favorittstrand, enten det er Kato Fana, Agia Dinami, Salagona eller Potami. I Kato Fana kan du også se restene av det antikke tempelet Apollo og en vinfabrikk berømt for sin vin "faneos oinos".

Etter Olympi går veien videre til Mesta, kanskje den mest karakteristiske middelalderlandsbyen. Kirken Taxiarchis har unike ikoner fra 1833, og Militas-tårnet er den naturlige porten til byen, plassert i en dyp og skjermet bukt. I tillegg finnes strender som Agia Irini og Lithi, som er vakre og lett og finne.

Etter et typisk lokalt måltid med mezedes og ouzo i en av landsbyene, går veien tilbake til Chios by. På veien dit finner du landsbyene Elata, Vessa og Agios Georgios Sykoussis. Den sistnevnte oppbygd på toppen av en høyde med mange trær og en utrolig utsikt mot øst.

Finally, on the way back to Hora and after having enjoyed the local cuisine and mezedes accompanied by ouzo at any of the villages, we come across the last villages. This are the villages of Elata, Vessa and Agios Georgios Sykoussis, this last one is built on the top of a leafy hill with an incredible view to the east.