Vi har 163 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Nordlige Chios

Det er mange ting du ikke bør gå glipp av på nordsiden av Chios, selv om en ikke finner like mange landsbyer der som i sør. Her finner du det høyeste fjellet på øya, i tillegg til landsbyen Volissos, som er berømt for sitt slott. Det var også på denne delen av øya den nasjonale motstandsbevegelsen mot tyskerne startet.

Om du starter fra en av landsbyene i Vrissi Passa-området, og går nordover langs kysten, kan du se Miligas og Agios Ioannis Tholos. Dette er to små vakre bukter med flere skip og småbåter. Den neste er Pantoukious-bukten, som med sine få små hus danner en sommerlandsby. I enden av denne veien ligger klosteret Myrsinidi.

Litt videre kommer vi til Sykiada, en liten sjømannslandsby med spesielle steinhus som er karakteristiske for det beskjedne livet til sjøfolk. Nord for Sykiada ligger enda en sjømannslandsby, Lagada. Det blir sagt at dette er en av de aller vakreste landsbyene på Chios. Noe av det som gjør den vakker er at den er bygd i en bukt like ved en stor dal med oliven- og frukttrær, og rikelig med ferskvannskilder. I tillegg er området velkjent på grunn av flere godt bevarte gamle vindmøller.

Imellom Sykiada og Lagada ligger en liten men viktig landsby, Kidiada. Den har ligget øde siden 1949, men under den tyske okkupasjonen var landsbyen et gjemmested og base for den nasjonale motstandsbevegelsen. Et monument er oppreist der, til deres minne og ære.

Fra Lagada finner du Agrelopos om du går vestover mot noen lave fjell. Etterhvert som du går lenger mot nord vil du nå Yvari, en liten bukt med utsikt til en liten øy med navnet Tavros.

Neste stopp herifra er Delfini, et historisk sted. I 411 e.kr. brøt Chios' innbyggere med "the Common Alliance", etter at athenerne okkuperte området for strategiske grunner.

28 kilometer nord for Chios finner vi den lille byen Kardamila. I 1979 ble "Filopoodos Omilos Kardamilon" dannet her. Dette er organisasjonen til bevegelsen for kulturell fremgang og utvikling av byen. Denne organisasjonen sørger for et bibliotek, verksteder og informasjonsarbeid innenfor folklore for byens beboere. De har også supplert en permanent utstilling av folklore på Marmaro Square.

Nagos er et utmerket sommersted ved kysten, lokalisert seks kilometer fra Kardamila. Dette er et område med mange trær og rikelig med vannkilder. Under et utgravingsprosjekt i 1921 ble restene av et antikk tempel funnet her i dette området.

Videre kommer vi til det høyeste fjellet på Chios, Pelienon, med sine 1297 meter over havet. På sidene av dette fjellet ligger landsbyene Amades, Viki og Kambia, berømt for sine kirsebær. På siden av fjellet ligger også Fyta, et gammelt fort ifra 1516, Diefha, og Pytios, en av de viktigste landsbyene på øya.

Veien tar oss så med til klosteret Moundon. Dette gamle byzantinske klosteret brukte å vere et av de viktigste religiøse sentrene på Chios, under den tyrkiske okkupasjonen. Det ble bygd på 1500-tallet for å hedre Agios Ioannis Prodromos, og er nå et bortgjemt og forlatt monument, som er vel vert et besøk.

Nord for Chios by, og vest for Vrontados er starten på en ensom vei uten trær, som klatrer oppover til Aepos-fjellet, og tar oss med til de forlatte restene av en stor skog, som brant i 1981. I den samme retningen ligger de små landsbyene Katavassis og Sidirounda. Den siste er spesielt vakker, siden den ligger på toppen av en bratt bakke, med utsikt over havet. Ved siden av denne er Metochi, et lite sommersted med en strand og krystallklart vann. I Metochi finner du også restene av Pahi-tårnet og Fana-kirken.

Fra Sidirounda går en annen vei videre til Volissos, den sentrale landsbyen i nordre del av øya. Volissos er kjent for sitt byzantinske slott. Lokalbefolkningen sier at dette slottet ble bygd av den byzantinske General Velissarios, som slo seg ned her etter at han ble blind. Homer har også sin plass i historien om Volissos, siden det blir sagt han han bodde her, og landsbyen blir nevnt i Korais forord i Iliaden.

Itillegg kan du finne plenty av ensomme vakre strender i området rundt Volissos. Eksempler er Managros, Magemena, Limnos, Lefkathia og Agia Markella. I den sistnevnte ligger også en kirke for å hedre denne helgenen, og under dens feiring i slutten av Juli blir strandlinjen bragt til liv med en fargerik mengde av pilgrimer og grekere fra hele landet, og andre deler av verden.

Fra Volissos og nordvestover går veien rundt Amani-fjellet, og på veien passerer den mange små bondelandsbygder, som for eksempel Pirama, Parparia, Tripes, Melanios og Agio Galas. I den sistnevnte står den byzantinske kirken Panagia Agiogaloussaena, oppbygd ved inngangen til en grotte, og dekorert med unike gamle ikon av tre. Bak denne grotten er det også to grotter til, som enda er delvis uutforsket.

Om du følger veien videre rundt fjellet og mot øst, vil du møte på flere små landsbyer midt i en imponerende vakker vegetasjon. Desse landsbyene er Nenitouria, Kourounia, Egrigoros og Keramos. Like ved den sistnevnte er de antikke antimony-minene, og i Agiasmata, ved kysten, finnes varme kilder med vann som er rikt på jern.

Til slutt, videre sørover, etter landsbyen Pispilounta, og før du kommer til enden av veien, finner du det gamle slottet Tamarkou. Her brukte det å være en liten landsby, før massakrene i 1822 gjorde området om til mer eller mindre en haug med stein.