Vi har 110 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Hva å besøke

Laget på vulkansk grunn, stiger Chios opp nord i Egeerhavet. Mens den nordlige delen i hovedsak består av fjell og åpent landskap, er den sørlige delen farget av frukt, nøtter, oliven, vin og Mastic trær. Dette er de mest karakteristiske trærene på øyen, en busk hvis evje innbyggerne på Chios eksklusivt produserer verdenskjente produkter som Mastic- tyggegummi og en likør som blir servert som apperetif.

Hovedbyen, Chios, er bygget på en smal slette med lave bakker, i motsetning til kysten av Asia, på samme sted som oldtidsbyen var funnet. I dag er det en komersiell, aktiv og levende by med nylig renoverte bygninger oppgradert med mer enn en etasje. Til tross for dette kan en fremdeles merke oldtidens aroma, siden store deler av det gamle Genoese slottet med hus ifra Ottoman perioden er bevart i god stand, selv om Byzantine slottet er fra det 10.århundre. e.Kr. måtte repareres av diverse erobrere. Hovedinngangen og den vestre veggen viser oksidentale tegn og våpenmerker, mens noen deler av de 60 meter brede grøften som omgir slottet er også vel bevart. Den ble bygget i Byzantine perioden og utgjorde det administrative senteret på øyen. Det utviklet seg mye under Genovese regjeringen. Det var et eksempel på en Rennaisance type by. Den stod imot mange typer angrep fra Genovese, Venetianerne og Tyrkere. Du vil også finne  "Justiniani" Museumet med utstillinger og andre Byzantine monumenter, som for eksempel, Saint George Kirken.

Utenfor slottet, i sentrum Vounaki, huser en Moske Byzantine Museumet. Dette sentrum "Vounaki" har en hage med ruiner fra de første kristne årene og med diverse statuer fra velkjente Chioansm, spesielt Constantine Canaris, en stor kjemper for den greske revolusjonen i 1821. Du vil også finne en utendørs kafe og en sommer kino.

Homerian Kulturelle Senter organiserer maleri og skulptur utstillinger, teater presentasjoner, konserter, interresante taler og konferanser. Kunstgalleriet, innkvartert i det tidligere badet i byen, har noen veldig interessante utstillinger.

På din spasertur i den komersielle delen av byen, kan du se hovedgaten og  turområdet "Aplotaria", til orientering, så kommer "Aplotaria" fra verbet "aplono", som betyr å spre ut , fordi kjøpmennene la ut sine produkter foran butikkene sine. Både på høyre og venstre side finner du små sidegater med hundrevis av butikker med variert utvalg av produkter. I enden av gaten "Aplotaria" ligger Chian Maritime Museum i en neoklassisk bygning, hvor du kan oppdage Chios' flotte maritime tradisjoner, kjent over hele verden av sine skipsredere som kontrollerer en viktig del av den komersielle skipsfart.

Hvis du fortsetter spaserturen i gaten  F. Argenti , vil du finne Chios katedralen, og på motsatt side den historiske ungdomsskolen. Lenger nede i gaten ligger biblioteket "Adamantios Korais" (den berømte Universitets Professoren i Paris), et av de viktigste i hele Hellas, som frem til ødeleggelsene i 1822 ble regnet som et av  hovedbibliotekene i den østre verden. Blant dets boksamlinger vil du se, i tillegg til noen skjeldne bøker donert av senere Korais, andre fantastiske samlinger. Bilblioteket har omtrent 130.000 verk. Et viktig steg for å kunne få en fullstendig forståelse for Chios historie, er et besøk til det arkeologiske museum, som ligger like ved Egeer Universietet. Spesielle oppdagelser og funn fra de forhistoriske, oldtids og klassiske periodene fra utgravinger fra forskjellige steder på øyen er presentert i museumet.

Når en først besøker Chios by, er det verdt og ta en snartur til landsbyer som Karyes. 10 km derfra står Nea Moni, et kloster fra det 11.århundre med fantastisk flott mosaikk, en av de beste i Hellas sammen med de i  Dafnonas og Osiou Loukas.

På den andre siden, på den sørlige delen av øyen vil du finne noen middelalderbyer som du heller ikke bør gå glipp av, som  Mesta, Olympi og Pyrgi, midt i Mastichora. Det mest karakteristiske med disse landsbyene er at husene er bygget side om side på en måte slik at veggene utgjør landsbyens vegg. I tillegge er husene i Pyrgi dekorert med et grått og hvitt mønster. I midten av landsbyen ender mange små gater i et billedskjønt sentrum hvor kirken Aghioi Apostoli står, dekorert av veggmalerier. Utenfor landsbyen, på sørkysten av øyen , i Kato Fana, står ruinene etter hellige Apollo. I Emborios, delvis skjult under havet, er der noen ruiner etter hva som pleide å være et viktig komersielt senter i Bronse alderen. Landsbyen har også en strand med svarte steiner perfekt for svømming.

Veien som går nordover, går gjennom Vrontados, en kommune med rike villaer. I enden av bosettingen står den veldig berømte steinen i Daskalopetra, fra hvor Homer pleide å undervise. Noen tavernaer ved sjøen vil invitere deg til å smake på den lokale  mezedes og den typiske drinken ouzo. I nærheten av denne severdigheten finnes strendene Ormos Lo og Daskalopetra. Vrontados området er velkjent for sin spesielle begivenhet hvert år i Påsken, som tar til etter kunngjøringen og tilbedelsen av Kristus. Den såkalte "Rouketopolemos" (fyrverkeri kampen), det er et forrykende show hvert eneste år, og blir kjent over hele verden gjennom TV.

Et komplett motorveisystem forbinder Chios by med 64 landsbyer (tilhørende 8 kommuner), og de fantastiske strendene på øyen.