Vi har 92 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Panaghia Krena

Location

Panaghia Krena er et av de flotteste små templene i Kampochora og av alle de religiøse tradisjonene på øya, både på grunn av sin egen sjønnhet og landskapet rundt den. Den eksakte dato for når kirken var bygget er ukjent, men virker som om kirken var bygget på slutten av12.hundretallet som en gave fra Eustathios Codratos og hans kone Eirene Doucaina Pagomeni, som var medlemmer av det keiserlige hoffet i Constantinople.

Det tilhører den insulære, åttekantede, arkitektoniske typen og gjengir det katolske (hovedkirken) i Nea Moni i liten en grad. Det komprimerer med et  kuppelt tempel, som både innvendig og utvendig, er fullstendig ødelagt. Det utvendige er en seinere utgave, som ble bygget i det 18. århundre. Den halvkulede delen av kuppelen kollapset under det katastrofale jordskjelvet i 1881, sammen med den lille kuppelen i narthex, som ble rekonstruert kort tid etter. I det 13. århundre ble mesteparten av interiøret dekorert av donatorer med vegg maling, selv om fem nye lag med veggmalerier nå er å finne i bygningen. Dette karakteriserer hvordan kunst fra Chios har utviklet seg over tid. De ujevnt bygde veggene tillater sollyset å skimre inn på de nydelige veggmaleriene fra forskjellige kanter avhengig av hvilket lys det er ute. I 1981 - 1984  ble de seinere lagene av malerier fjernet fra interiøret, og de originale lagene ble fullstendig avdekket.

For noen få år siden startet arbeidet med hovedinngangen til kirken, og det er utrolig å se hvordan spesialistene har klart å separere og restaurere deler av alle maler stilene. Noen av veggmaleriene er allerede renovert og er på plass, mens resten fremdeles er under restaurering. De frittstående veggmaleriene fra det andre Byzantine laget, avbildet som de 12 disiplene (datert til slutten av det 14 århundre), og i tillegg to flotte plater fra den originale iconostasis av kirken er utstilt i i bygningen for midlertidige utstillinger : Guistiniani Palace i Chios Festning. Deler av veggmaleriene som var laget av Michael Chomatzas i 1734 er også på utstilling i  Byzantine Museum her på Chios (Medjitie Mosque).

Grunnmuren i den østlige delen av kirken ble undersøkt i 1988, og igjen i 1995, på jakt etter skyttergraver. Taket på kirken ble konsolidert og reparert i 1968. Vest veggen utvendig ble også konsolidert i 1983,og taket ble da delvis reparert.

Monumentet er stengt for offentligheten (det er åpent kun om sommeren), på grunn av ardeid inne i bygningen og veggmaleriene.