Vi har 144 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Nea Moni

Plassering

Nea Moni (Nytt Kloster), finner man i den sentrale delen av Chios. Det er et av de viktigste Byzantine monumentene i Hellas, og et monument som også er betydningsfullt  internasjonalt. Arkitekturen i hovedtempelet er av den velkjente "øy" åttekantede typen, som i dag bare eksisterer på Chios og på Kypros. Det var bygget i det 11. århundre (mellom 1042 og 1056) til ære for Jomfru Maria.

Nea Moni ble grunnlagt ved en donasjon fra keiser Constantine IX Monomachos og hans kone Zoe. I følge klosterets tradisjoner, grunnla keiseren klosteret for å tilbakebetale tre munker fra Chios fordi de spådde at landsforvisningen til Lesvos bare var midlertidig, og at han snart kunne returnere til tronen. Så oppdaget de tre munkene det mirakuløse bildet av Jomfru Maria som hang på en gren av myrt, og der bygde de den originale kirken til klosteret. Seinere skaffet keiser Monomachos klosteret eiendom og inntekter, noe som var veldig uvanlig for Byzantine's finans system. Gjennom [rene ble Nea Moni Klosteret et av de mest velstående og mest kjente klosrene i Aegean, og var også det viktigste religiøse sentrene på Chios. Uansett, den tyrkiske okkupasjonen markerte begynnelsen klosterets finansielle nedgang.

Bygningene som står tilnærmelsesvis 17.000 m2 omgitt av klosteret, er av en annen natur. Catholicon (hovedkirken) står i den sentrale delen av Klosteret. Den består av en hovedkirke, det innvendige og det utvendige, og den er overdådig dekorert med marmor  og mosaikk. Mens det imponerende forsvarstårnet okkuperer vest enden av området, ligger spisesalen (Trapeza) sør-vest i hovedkirken. Den halv-underjordiske cisternen som er godt bevart, blir datert tilbake til 11.hundre tallet. Ruinene etter munke cellene kan man også se i området. Klosteret er lukket inn av en ujevn steinmur. Innenfor denne muren står to små templer, Tempelet av det hellige kors og Tempelet i Aghios Panteleimonas.

En av de viktigste karakteristiske trekkene på klosteret er mosaikken, laget av naturlig flerfarget stein og glass, som er et reprasentativt bevis på den enkle Byzantine stilen. De dekorerte veggene på de høyere overflatene, kupplene, skipet og det hellige sanktuarium. Datert tilbake til 11.hundretallet, er dette en av de tre gjenværende kolleksjonene i Hellas fra midt - Byzantine perioden, og den er i relativt god stand.

Desverre ble klosteret gjentatte ganger ødelagt i det 19.århundre. I 1822 ble det plyndret av tyrkerene, og det fikk store skader under et jordskjelv i 1881. Jordskjelvet forårsaket en kollaps av kuppelen, klokketårnet, apsen i sanktuariumet, så vel som ødeleggelsen av mye mosaikk. Mye arbeid er satt inn for å restaurere monumentet og bevare mosaikken i hovedkirken i moderne tid. I 1857 gjorde Gregorios Photeinos en fabelaktig innsats, og ga klosteret et virkelig ansiktsløft utvendig. Kuppelen i kirken, som hadde kollapset under jordskjelvet ble rekonstruert i 1900. Mosaikken ble restaurert på 1960-tallet. Siden den gang er det blitt restaurert litt og litt i de forskjellige bygningene.

I dag blir monumentet brukt som nonnekloster. En to etasjes bygning med rom finnes nord-vest i hovedkirken. Denne delen er blitt restaurert, og huser nå et museum med de gjenlevende skatter fra klosteret. Nea Moni finnes i "Monuments of the International Cultural Heritage" av UNESCO's kataloger. Siden 1995 har utdannings programmer for studenter mellom 12 og 18 år blitt organisert av den tredje Ephorate.

For mer informasjon besøk: www.neamoni.gr