Vi har 161 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Ouzo

Ouzo er den tradisjonelle greske drinken, og øya Chios, kjent som et oppkomme av krydder og aromaer, produserer en spesiell varietet av myk og fyldig ouzo. De tradisjonelle ingrediensene inkluderer anis, kombinert med fennikel, koliandro og den unike mastiken. Når en blander ouzo med vann, blir den hvitaktig og ugjennomsiktig.

Produksjonen starter med blanding av drueskall eller andre lokale produkter med urter og andre krydder, som stjerneanis, koriander, kløver, angelica røtter, kanel og sitronblomst. Blandingen blir deretter kokt i en kazania (kopperapparat), og regulert med smaksprøver. Den resulterende væsken blir kjølt ned og lagret i flere måneder før den blir tynnet ut til ca. styrke 80 eller 40 prosent alkohol. Hjemmelaget ouzo kan være en utrolig sterk 80% alkohol.

Ouzoen til lokalbefolkningen har blitt produsert i mange år og, som det så ofte skjer med tradisjonelle drinker, den spiller en spesiell rolle i det sosiale livet på øya. Selv om det først bare var en drikk for menn, ble det rask et tegn på lykke og hell, og ble dermed servert i spesielle anledninger, så vel som en appetittvekker før middag. Fra et kulinarisk synspunkt gir kombinasjonen ouzo med sjømat en rik og nydelig smak.

I dag er ouzoen fremdeles servert som en appetittvekker, og blir brukt i blandede drinker og cocktailer. Sammen med forretter som blekksprut, småsild, lokale oliven og ost er ouzo den perfekte drinken for å nyte det krystallblå havet eller stjernehimmelen, på dagtid eller kveldstid.