Vi har 123 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. august 2011

Om Chios

Chios er en av øyene nord-øst i Egeerhavet. Med beliggenhet nær Lilleasia ligger Chios ovenfor Tyrkia, separert av chioskanalen. Øya har en størrelse på 842 kvaderatkilometer, og har ca 54.000 innbyggere.

Chios består av tre øyer: Chios (som er den femte største øya i Hellas, den totale lengden er 213 Km), Inousses og Psara. Byen til Chios, Chora, som er hovedstaden har omlag halvparten av innbyggerne. Øya består av 10 kommuner (Chios, Homeroupolis, Kardamila, Kampochora, Mastichochoria, Amanis, Psara, Inousses, Ionia, Agiou Mina).

Det høyeste punktet på øya er fjellet Pelineo, som ligger på den nordre delen av øya og er ca 1297 meter høyt. Andre fjell på øya er Provatas, Epos og Oros.

Klimaet på Chios er typisk middelhavsk, med vanlig nord eller nordvestlig sterk vind og tempraturer opp til 28 eller 29 grader Celsius. Det er en rolig vinter og lite regn om sommeren. Handelsmarinaen har en viktig rolle for Chios økonomi. Hovedhavnen ligger i byen Chios, der kan man også legge til med private yachter. Der er også andre havner, de i Lagada på den nordlige kystlinjen, Marmaro i nordøst, Mesta i sørvest og Limina som ligger på den vestlige kysten.

Et av de viktigste produktene her på øya er Mastic, verdensberømt for dens aroma og smak. Mastic er høstet i Mastichochoria og ca. 20 tonn blir eksportert til andre land. Andre produkter er syltetøy, olje, vin, sitrus og korn.

Den består av tre øyer: Chios (som er den femte i størrelse gresk øy, den totale lengden er det bredden blir 213 km), Inousses og Psara.

Historie
Lokale produkter
Tradisjoner
Utdanning
Oinusses
Psara